Kaikkein keskeisintä matematiikan oppimisessa on pohjatietojen varmistaminen, huolellinen teoriaan ja esimerkkeihin perehtyminen, ahkera harjoitustehtävien tekeminen ja asioiden kertaaminen myöhemmin.

Päivitetty viimeksi
Julkaistu
3 min
16
8
Tällä videolla kerromme tiivistetysti, mikä on mielestämme keskeisintä matematiikan oppimisessa.

1. Hanki aivan aluksi riittävät pohjatiedot

Matematiikassa vastaan tulevan uuden asian oppimisessa on välttämätöntä, että sinulla on riittävät pohjatiedot. Matematiikan luonteeseen kuuluu vahva hierarkia eli suurin osa uusista asioista rakentuu vanhojen asioiden päälle. Jotta pystyt oppimaan uuden aihepiirin, sinulla on välttämätöntä olla tarvittavat taustatiedot olemassa.

Asiaa voidaan verrata vaikkapa kerrostalon rakentamiseen. Jotta taloon voidaan rakentaa toinen kerros, tulee ensimmäisen kerroksen olla jo rakennettu. Toisen kerroksen rakentaminen tyhjän päälle on mahdotonta. Edelleen kolmannen kerroksen rakentaminen vaatii kahden edellisen kerroksen olemassaolon ja niin edelleen.

Kokemukseni mukaan hyvin suuri osa matematiikan oppimisen vaikeuksista aiheutuu tarvittavien taustatietojen puuttumisesta. Kun perustaitoja ei syystä tai toisesta ole oppinut, menevät asiat koko ajan enemmän ja enemmän umpisolmuun.

Jos pohjatiedoissasi siis on puutteita, niin sinun on välttämätöntä ensin korjata asia. Se saattaa vaatia tilanteesta riippuen todella suurenkin työmäärän, mutta ikävä kyllä oikotietä onneen ei ole olemassa.

Mistä sitten tiedät, mitä ovat ne pohjatiedot, jotka sinulla tarvitsee olla? Paras vaihtoehto lienee pyytää asiassa vinkkejä matematiikan opettajaltasi, joka luultavasti neuvoo sinua enemmän kuin mielellään. Myös Googlen kautta löydät tietoa asiasta esimerkiksi hakusanoilla matikkapuu tai matematiikan käsitekartta.

2. Perehdy uuteen teoriaan ja esimerkkeihin huolellisesti ja ajan kanssa

Matematiikan oppiminen eroaa huomattavasti esimerkiksi reaaliaineiden kuten historian oppimisesta. Varsinkin hyvämuistisilla ihmisillä reaaliaineiden oppimisessa riittää usein, että lukee uutta aihepiiriä käsittelevän tekstin kerran läpi. Sen sijaan matemaattinen teoriateksti on usein tiiviisti pakattua, minkä vuoksi sitä lukiessa on hyvä pitää taukoja säännöllisesti. Taukojen aikana sinun kannattaa pureskella mielessäsi sitä, mitä juuri luit. Ymmärsitkö lukemasi varmasti? Palaa tarvittaessa takaisin ennen kuin jatkat eteenpäin.

Hyvä matematiikan oppimateriaali sisältää runsaasti esimerkkejä, jotka avaavat käsiteltävää aihetta ja tekevät siitä ymmärrettävämpää. Jos materiaalissasi on rajoitetusti esimerkkejä, niin kannattaa taas ottaa netin hakukoneet käyttöön.

Sinun kannattaa merkitä mahdollisesti hankalilta tuntuneet teoriakohdat ja esimerkit muistiin, ja pyytää niihin myöhemmin selvennystä opettajaltasi tai muulta matematiikkaan perehtyneeltä henkilöltä.

3. Laske runsaasti harjoitustehtäviä ja sitten vielä muutama lisää

Harjoitustehtävien tekeminen on tärkein osa matematiikan oppimisprosessia. Tehtäviä laskemalla saavutat kaksi keskeistä hyötyä. Ensinnäkin saat tiedon siitä, että oletko varmasti sisäistänyt uuden aihepiirin. Toiseksi uusi aihepiiri jää paremmin pitkäkestoiseen muistiisi toiston kautta. Vaikka uusi asia tuntuisi selvältä nyt, tehtäviä ratkomalla varmistat, että muistat sen myös kuukauden päästä.

Jos aikataulusi sallivat, niin sinun kannattaa jakaa harjoittelu usealle päivälle. Syvällisen oppimisen kannalta on suositeltavampaa treenata tunti viikon jokaisena päivänä kuin seitsemän tuntia yhtenä päivänä. Jakamalla harjoittelusi useampaan osaan keskittymiskykysi pysyy paremmin yllä ja annat aivoillesi mahdollisuuden prosessoida uutta asiaa yön yli.

Jos käytössäsi on rajallisesti harjoitustehtäviä, niin voit hyödyntää oppimateriaalisi esimerkkejä harjoitustehtävinä. Kun palaat harjoittelun pariin vaikkapa seuraavana päivänä, voit katsoa esimerkistä aluksi ainoastaan tehtävänannon, ja laskea sen sen jälkeen kuin varsinaisen harjoitustehtävän.

4. Kertaa asiat myöhemmin – syntyy vahvempi muistijälki

Vanha sanonta väittää kertauksen olevan opintojen äiti, ja matematiikan parissa tämä todellakin on totta. Kertauksenkin hyöty on toki se, että syntynyt muistijälki vahvistuu, mutta kertauksesta saat vielä tärkeämmän edun: Kun palaat aiemmin oppimiisi asioihin siirryttyäsi pidemmälle eteenpäin, näet aiemmat asiat usein uudessa valossa ja pystyt paremmin hahmottamaan sen, miten palaset muodostavat suuremman kokonaisuuden.

Menestystä matematiikan opiskeluusi!

Pidittekö lukemastanne?
8
Haluaisitteko jakaa artikkelin?

Herättikö artikkeli ajatuksia?

Kuulisimme mieluusti tämän artikkelin teissä herättämistä ajatuksista! Pystytte kirjoittamaan tälle sivulle näkyviin tulevan kommentin oheisella lomakkeella.

Vastaa

Antamanne nimi tai nimimerkki tulee näkyviin kommenttinne viereen. Käymme kommentit läpi ennen niiden julkaisua.

Artikkelin kirjoittaja

Yksityisopetus.net

Järjestämme henkilökohtaista matematiikan ja tilastotieteen opetusta sekä nettikursseja.

Kirjoittajan muut artikkelit

Kategoriat
Matematiikka Oppiminen