Voit hyödyntää esittelemäämme koestrategiaa useissa tilanteissa, kuten lukion matematiikan kursseilla, ylioppilaskirjoituksissa ja valintakokeissa. Käytämme artikkelissa perinteistä kynän ja paperin kanssa toimimiseen liittyvää käsitteistöä, mutta keinoja kannattaa toki soveltaa myös digitaalisiin kokeisiin.
Matematiikan kokeen suorittamisen vaiheet
1. Silmäile kaikki koetehtävät läpi
Kun saat koepaperin eteesi, silmäile aluksi kaikki tehtävät läpi, jotta saat mielikuvan kokonaisuudesta.
2. Jaa tehtävät kolmeen ryhmään
Lajittele tehtävät kolmeen ryhmään niistä sinulle syntyneen ensivaikutelman perusteella:
- Helpot ja nopeat tehtävät
- Aikaa vievät tehtävät
- Vaikeat tehtävät
Merkitse lajittelusi konkreettisesti näkyviin koepaperiin vaikkapa kuvioilla. Voit esimerkiksi ympyröidä helpoksi ja nopeiksi arvioimasi tehtävät, piirtää suorakulmion aikaa vievien tehtävien ympärille ja ruksata yli vaikeat tehtävät.
3. Laske helpot ja nopeat tehtävät
Aloita varsinainen laskeminen helpoiksi ja nopeiksi arvioimistasi tehtävistä. Kun saat vastauspapereillesi tekstiä, koetilanteen aiheuttama stressi yleensä vähenee. Rentoutuneemmassa mielentilassa onnistut paremmin myöhemmissä tehtävissä.
Jos tehtävä kuitenkin osoittautuu alkuperäistä arviotasi hankalammaksi, älä jää siihen jumiin pitkäksi aikaa, vaan siirry listallasi eteenpäin. Myöhemmin voit palata takaisin sen pariin. Uusia ratkaisuideoita syntyy helpommin, kun olet välillä ajatellut ja tehnyt jotain muuta.
4. Ratkaise aikaa vievät tehtävät
Siirry seuraavaksi ratkomaan niitä koetehtäviä, joihin aiemmin arvioit kuluvan runsaasti aikaa. Muista välttää jumiin jäämistä myös niissä.
5. Tarkasta tähänastiset tehtävät laskemalla ne uudelleen
Paras tapa tehtävien tarkastamiseen on laskea ne kokonaan uudelleen katsomatta alkuperäistä ratkaisuasi. Tämä on pelkkää aiempien ratkaisujesi lukemista parempi keino sen vuoksi, että ihminen tulee helposti sokeaksi itse kirjoittamalleen tekstille. Näin ollen mahdolliset huolimattomuusvirheet jäävät helposti huomaamatta. Kun lasket tehtävän kokonaan uudelleen, on melko epätodennäköistä, että teet saman huolimattomuusvirheen toistamiseen.
Kun olet laskenut tehtävän uudelleen, vertaa sitä siinä vaiheessa alkuperäiseen ratkaisuusi. Jos päädyit erilaiseen tulokseen kuin aiemmin, ryhdy etsimään virheitä.
6. Siirry vaikeiden tehtävien pariin
Jos koeaikaa on vielä jäljellä, niin katso vielä kertaalleen alussa vaikeiksi arvioimiasi tehtäviä ja yritä ratkoa niitä.
Jos sinulla ei ole pienintäkään käsitystä siitä, mitä tehtävässä pitäisi tehdä, älä palauta minkäänlaista ratkaisuyritystä. Puhdas arvailu kannattaa jättää väliin, koska asiaan mitenkään liittymättömät vastaukset luovat koetta tarkastavalle matematiikan opettajalle helposti mielikuvan heikosta kokonaisuuden ymmärtämisestä. Tämä puolestaan voi alitajuisesti vaikuttaa opettajan suopeuteen koko koesuorituksesi arvioinnissa.
Jos sinulla sen sijaan on jotain käsitystä tehtävän aiheesta, niin on tottakai parempi jättää tällaiseen tehtävään osittainen ratkaisu kuin olla vastaamatta ollenkaan.
7. Varmista noudattaneesi vastausohjeita
Varmista vielä ennen vastausten palauttamista, että olet noudattanut kokeen ohjeistusta. Usein matematiikan kokeissa vain osaan tehtävistä saa vastata. Jos vastaa liian moneen tehtävään, tapana on yleensä jättää arvostelusta pois ne tehtävät, jotka olisivat tuottaneet eniten pisteitä.
Herättikö artikkeli ajatuksia?
Kuulisimme mieluusti tämän artikkelin teissä herättämistä ajatuksista! Pystytte kirjoittamaan tälle sivulle näkyviin tulevan kommentin alempaa löytyvällä lomakkeella.
Kommentit
1 kommentti
Nimetön · 11.9.2020 12:12
Hyvä taktiikka